Welkom op Codingkids

Programmeren voor kinderen

Explorer Hat Pro met Scratch

De Explorer Hat is super handig op je Raspberry Pi. Er zit een klein breadboard bovenop en aan de zijkant zitten 4 LEDs in de kleuren rood, groen, blauw, en geel. Verder heeft het: 4 tolerant inputs (5V), 4 powered ouputs (5V), 8 capacitive inputs, 4 analog inputs, 2 H-Bridge motor drivers , een Python library met documentatie en voorbeelden.

Installeren

Voor je de Explorer Hat Pro kunt gebruiken moet je eerst de Python library met documentatie en voorbeelden installeren. Open de Terminal op je Raspberry Pi en kopieer en plak het volgend Linux commando in je Terminal en beantwoord daarna alle vragen met Y:

curl -sS get.pimoroni.com/explorerhat | bashExplorer Hat Pro plaatsen op de Raspberry Pi

Voordat je de Explorer Hat plaatst is het handig om de Raspberry Pi eerst uit te zetten.

Programmeren

Met de nieuwe versie van Rasbian van september 2016 zit een Scratch versie op met GPIO server. Het is dan niet meer nodig om ScratchGPIO te installeren. In deze eerste les gaan we de 4 ingebouwde LEDs aan en uit zetten. Hieronder volgen de stappen:

Open Scratch en klik op het orange blok Variabelen. Klik op Een nieuwe variabele maken en typ in AddOn.

Pak het blok Maak AddOn en typ daarin ExplorerHat. Let op de hoofdletters in AddOn en in ExplorerHat.

Klik daarna op Bewerken en dan op Start GPIO server

We gaan nu verder met het bouwen van het programma. Kijk goed naar de voorbeelden hieronder en volg de aanwijzingen. Bij het blokje zend signaal kun je bij nieuw intypen: led1onMaak nu je eigen programma

Je weet nu hoe je een Led aan en uit kunt zetten met het zend signaal blok. Maak nu je eigen programma en bepaal zelf welke LED aangaat en wanneer hij weer uit moet gaan.

Hieronder nog een voorbeeld:

Ondersteun deze website!

Copyright © 2019 Tamara Heskamp