Welkom op Codingkids

Programmeren voor kinderen

mBot ultrasonic sensor

De mBot heeft ook een soort ogen. Hiermee kan hij voorwerpen ontwijken en zorgen dat hij niet tegen een muur opbotst.

Zijn ogen kunnen niet echt zien, ze werken met ultrageluid of ultrasoon geluid. Het geluid wat gemaakt wordt is zo hoog dat wij het niet kunnen horen. Sommige dieren horen deze hoge geluiden wel, bijvoorbeeld honden, muizen, dolfijnen en vleermuizen.

De mBot zendt een ultrasoon geluid uit, dit signaal reflecteerd tegen een muur of ander object en kaatst weer terug naar de richting waar het geluid vandaan kwam. De mBot berekent het tijdsverschil tussen zenden en ontvangen van het geluidsignaal. De mBot berekent de afstand aan de hand van het tijdsverschil.

Programmeren van de ultrasonic sensor

Kijk eerst naar welke poort de kabel van je sensor gaat. Mijn sensor was aangesloten op Poort 3. Het programma hieronder werkt als volgt: Het eerste wat de mBot doet is naar voren met een snelheid van 100. Daarna kijkt hij of de waarde van Ultrasonische sensor kleiner is dan 15. Als dat zo is dan maakt hij een draai achteruit, de draai duurt 1 seconde. Is de waarde niet kleiner dan 15 dan gaat hij vooruit met een snelheid van 100.Je kunt ook een variabele maken. Dit doe je bij de donker oranje blokken. Klik op Maak Variabele en typ: afstand. De variabele wordt gelijk gesteld aan de waarde van de ultrasone sensor. Daarna kun je in het als-dan blok de vergelijking maken als afstand < 15. De rest van het programma is hetzelfde. Meer over variabele in de volgende lessen.Bedenk nu je eigen variaties op deze voorbeelden.

Share on Facebook Share on Google+ Share on LinkedIn Share on Twitter

Ondersteun deze website!